Schoolraad
15261
page-template,page-template-full_width,page-template-full_width-php,page,page-id-15261,page-child,parent-pageid-15197,bridge-core-1.0.5,ajax_fade,page_not_loaded,,qode-title-hidden,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-18.1,qode-theme-bridge,disabled_footer_top,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-6.7.0,vc_responsive

Schoolraad

De schoolraad is een verplicht overlegorgaan op school. Vertegenwoordigers van de ouders, leerkrachten en de lokale gemeenschap bespreken er welbepaalde thema’s met de directie en het schoolbestuur. De standpunten van de ouders worden voorbereid in de ouderraad. De standpunten van de leerkrachten worden voorbereid in de personeelsvergadering. Het schoolbestuur is aanwezig op de vergaderingen van de schoolraad. De samenstelling van de schoolraad moet om de 4 jaar gebeuren. 

Adviesfunctie

De schoolraad kan aan het schoolbestuur op eigen initiatief een schriftelijk advies uitbrengen over alle thema’s waarvoor de schoolraad overlegbevoegdheid heeft. Het schoolbestuur geeft binnen de 30 kalenderdagen een gemotiveerd antwoord aan de schoolraad.

Overlegbevoegdheid

De schoolraad heeft overlegbevoegdheid over materies met een reële impact op het dagdagelijkse leven in de school. Het overleg gaat over geplande beslissingen die personeel, ouders of leerlingen aanbelangen.

 

Bijvoorbeeld:

  • Het studieaanbod
  • Het schoolreglement
  • De vaststelling van de criteria voor de verdeling van lestijden
  • Het nascholingsbeleid
  • Welzijn en veiligheid op de school
  • Interne kwaliteitszorg
  • Profiel van de directeur
  • Samenwerking met andere schoolbesturen en externe instanties
  • Infrastructuurwerken
  • Het schoolwerkplan

Informatie en communicatie

Om hun participatierechten volop te kunnen uitoefenen, moeten de leden van de schoolraad over voldoende informatie beschikken. Daarom hebben zij een algemeen informatierecht ten aanzien van het schoolbestuur en de directeur. Het informatierecht heeft betrekking op die zaken waarover de schoolraad advies- en overlegrechten heeft.

 

De schoolraad heeft zelf ook een communicatie- en informatieplicht. Personeelsleden, leerlingen en ouders dienen geïnformeerd te worden over de activiteiten, standpunten en de manier waarop de schoolraad zijn bevoegdheden uitoefent. De concrete afspraken over de communicatie- en informatieplicht worden in een huishoudelijk reglement vastgelegd.

Ontdek meer over de leerkrachten

Ontdek meer over de ouderraad

Wist je dat…

 

… Lien Willem de voorzitter van onze schoolraad is? De andere leden zijn Magali Willems (personeel), Eva Sonck (personeel), Shalini Roppe (ouder), een afgevaardigde van Chiro Don Bosco en een afgevaardigde van Buurtwerk Casablanca.